Middelbaar onderwijs

Wilt u als school uw leerlingen wat extra’s bieden? Een goede manier om dat te doen, is door ze de mogelijkheid te geven met debatteren te oefenen. Daardoor leert u ze goed presenteren en ontwikkelen ze een brede kennis over maatschappelijke onderwerpen. Oefenen met spreekvaardigheid levert veel voordelen op voor later. Bonaparte heeft ruime ervaring met het geven van trainingen op middelbare scholen. Zo trainden we in het verleden bijvoorbeeld al eens de winnaars van Op weg naar het Lagerhuis, maar gaven we ook regelmatig trainingen als onderdeel van de lessen Nederlands of Maatschappijleer. Wilt u, net als die andere scholen, ook dat uw leerlingen door Bonaparte getraind worden? U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen, dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken. We beschikken over een aantal standaardtrainingen, maar kunnen in overleg altijd een training op maat voor uw school maken.

 

Debat

Het is voor scholieren belangrijk een standpunt goed te kunnen onderbouwen. Niet alleen kunnen vertellen wat je vindt, maar vooral ook waarom je dat vindt. Dat stimuleert leerlingen om kritisch na te denken. Het bevordert ook een open en tolerante houding, omdat je tijdens het debatteren gedwongen wordt je in verschillende standpunten in te leven. In de training debat ligt de nadruk op het onderbouwen van je standpunt. Met welke argumenten kun je dat het beste doen? Hoe werk je die standpunten gestructureerd uit? En hoe ga je om met tegenargumenten die anderen brengen? Dat zijn drie van de vragen die in deze training aan de orde komen.

Presentatie

Goede argumenten hebben is belangrijk, maar niet voldoende. Scholieren moeten zich ook op een goede manier kunnen presenteren. Dat wordt steeds belangrijker. Bijvoorbeeld op de universiteit, waar ze regelmatig presentaties over eigen werk moeten houden. In de huidige tijd geldt dat een overtuigende presentatie voor veel functies van belang is. Toch geven nog lang niet middelbare scholen expliciet les in presentatie. U kunt uw leerlingen een voorsprong geven door dat wel te doen. Tijdens de training presentatie oefenen we met stemgebruik en lichaamstaal. Hoe sta je voor een groep? Hoe communiceer je zelfvertrouwen? En hoe gebruik je je stem om je boodschap overtuigend over te brengen? Dit zijn een aantal van de vragen die in de training centraal staan. Doordat tijdens de training presentatie veel wordt geoefend, is het leereffect groot. Voor informatie over de training kunt u contact met ons opnemen.

 Uitgebreid Bonaparte-trainingspakket

Wilt u in een aantal weken tijd uw leerlingen de basis van het debatteren bijbrengen, dan kunt u voor het uitgebreide Bonaparte-trainingspakket kiezen. In tien weken tijd nemen we de verschillende aspecten van debat en spreekvaardigheid met ze door. We gaan dan in op non-verbale communicatie, het opzetten van een betoog, het bedenken van een argumentatielijn, effectief reageren op anderen. Door onder begeleiding van een topdebater te oefenen, raken uw leerlingen snel vertrouwd met de basis van het debatteren. Deze training is bijvoorbeeld zeer aan te bevelen als uw school meedoet aan een debattoernooi zoals het NK debatteren voor middelbare scholen of Op weg naar het Lagerhuis. Maar u kunt de training ook aanbieden als onderdeel van het reguliere lesprogramma, bijvoorbeeld bij de vakken Nederlands of Maatschappijleer.